Se poate spune cã cel mai vechi dintre nucleele de formare si consolidare a acestei subpopulatii de cai arabi s-a nãscut pe teritoriu românesc, la Hergelia Rãdãuti, unitate înfiintatã de armata habsburgicã ocupantã, la scurtã vreme dupã ce pãmântul rãpit Moldovei, numit mai târziu Bucovina, a fost anexat imperiului în anul 1775. Shaya Romania
Aceastã subpopulatie a rasei Arabe a devenit o varietatea culturalã europeanã a cailor de rasã arabã din imperiu, destinatã sã satisfacã nevoile cavaleriei usoare, în special a ofiterimii din unitãtile militare sau a celei dinserviciul de gardã si protocol al coroanei imperiale. S-a urmãrit astfel formarea unui cal la ale cãrui vechi calitãti consacrate de rasa Pur sânge arab sã li se adauge îmbunãtãtiri: talie, sporire a constitutiei robuste, rezistentã, si însusiri care sã permitã un cãlãrit usor indiferent de alurã sau conditii de teren.
Acest lucru a fost realizat prin încrucis
ãri de ameliorare prin infuzie cu armãsari de rasã Pur sânge arabã care au devenit întemeietori de linii de sânge:
SIGLAVI (1810) Pur sânge arab, SHAGYA (nãscut în 1830 în Arabia), GAZLAN 1840 Pur sânge arab (mai târziu numit Gazal), DAHOMAN (1846) Pur sânge arab, JUSSUF (1869) Ar.VB, KOHEILAN ADJUZE (1867) Pur sânge arab, O'BAJAN (1880) Pur sânge arab, HADBAN (1891) Pur sânge arab, KEMIR Pur sânge arab (1894), mai târziu au apãrut si alte linii de sânge precum: GIDRAN, SIGLAVY BAGDADY (1895) Pur sânge arab, MERSUCH (1898) Pur sânge arab, AMURATH, IBRAHIM (1900) Pur sânge arab, KUHAYLAN ZAID, EL SBAA (1920) Pur sânge arab si altele.

11028688_10206053448875229_808360590_oDupã reîntemeierea Hergheliei de Stat de la Rãdãu
ti în 1919, activitatea de reproductie a început cu 4 armãsari pepinieri din liniile de sânge GAZAL, SGLAVY BAGDADY I, DAHOMAN XXII, si SHAGYA XV si 31 iepe mamã. În perioada interbelicã la Rãdauti au fost importati armãsarii de reproductie SHAGYA XIX si OBAJAN VI. Iar din descendenta nucleului format au fost promovati pepinieri remarcabili DAHOMAN XXI si DAHOMAN XXIII, OBAJAN VIII SI OBAJAN IX, SIGLAVY BAGDADY III, MERSUCH II, MERSUCH III, KOHEILAN VII, KOHEILAN IX, GAZAL I, GAZAL II, IUSSUF IV SI HADBAN III. Înajunul celui de al doilea rãzboi mondial sunt adusi reprezentati ai liniilor EL SBAA SI BECK din Polonia.

În 1941 anul intrãrii României în rãzboi nucleul de rasã Arabã este transferat la Rusetu.

De aici efectivul a fost transferat în 1964 la Slobozia.

În 1968 populatia este mutatã la Herghelia Jegãlia unde nucleul de rasã este crescut pânã la începutul anilor 80. De aici o parte din nucleu este transferat la Brebeni.

La sfãrsitul anilor 80 se incepe si se desfãsoarã apoi în mod treptat transferul cailor arabi la Herghelia Rãdãuti. În anii ce au urmat populatiile de cai Arabi si Pur sînge arabi sunt crescute separat în Hergehliile de la Rãdãuti si Mangalia, odatã cu dezvoltarea legãturilor internationale hipologice în special cu Organizatia Mondialã a Crescãtorilor de Cai Arabi (World Arabian Horse Organization – WAHO si Internationale Shagya Araber Gesellschaft – ISG).